Geplaatst op

Wat zijn antioxidanten? Alles wat je moet weten

Wat zijn antioxidanten? Wat doen antoxidanten?

Je hebt vast wel eens van antioxidanten gehoord. Iemand die bijvoorbeeld tegen je zegt; “daar zitten veel antioxidanten in, dat is gezond.” Maar wat zijn antioxidanten precies en waarom zijn ze belangrijk voor je lichaam en gezondheid? In dit artikel leggen we je de rol van antioxidanten uit en wat vrije radicalen ermee te maken hebben.

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn een verzamelnaam voor verschillende stoffen zoals vitamines, mineralen en flavonoïden. Een aantal bekende voorbeelden zijn vitamine C en vitamine E. Antioxidanten komen van nature voor in veel voedingsstoffen zoals groenten en fruit, maar ons lichaam kan ze ook zelf aanmaken, zoals het geval is bij Glutathion.

Wat doen antioxidanten?

Antioxidanten vangen vrije radicalen weg of voorkomen ze in ons lichaam. Vrije radicalen brengen schade toe aan cellen en weefsel binnen in ons lichaam. Antioxidanten zijn continu in ons lichaam en in onze omgeving bezig met dit proces. Deze eigenschap zorgt ervoor dat we minder snel verouderen en bijvoorbeeld minder snel ziek worden. Ontzettend nuttig dus om voldoende antioxidanten tot onze beschikking te hebben.

Wat zijn vrije radicalen?

Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen beschadigingen kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels binnen in ons lichaam. Wanneer deze vrije radicalen schade aanrichten spreken we van oxidatieve stress. Dit is het geval wanneer we teveel vrije radicalen in ons lichaam hebben of wanneer deze zich op verkeerde plekken bevinden. Vrije radicalen kunnen ook het belangrijkste eiwit in ons lichaam beschadigen, ons DNA. Beschadigd DNA in dat geval bijvoorbeeld onvoldoende informatie doorgeven bij celdeling, waardoor er ziektes of klachten kunnen ontstaan.

Vrije radicalen en oxidatieve stress worden in verband gebracht met de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, kanker en verouderingsprocessen in het lichaam. Antioxidanten helpen deze processen voorkomen. We krijgen antioxidanten onder andere binnen door een gezonde en gevarieerde voeding of door supplementen.

Er zijn ook vrije radicalen die een positieve invloed op ons lichaam hebben. Ons immuunsysteem gebruikt sommige vrije radicalen voor afweer of het opruimen van eiwitten die ontstaan in onze spieren bij het sporten.

Hoe ontstaan vrije radicalen?

Vrije radicalen ontstaan bijna altijd door invloeden van buitenaf, maar ze kunnen ook ontstaan in reactie op ziektes of ontstekingsprocessen in ons lichaam.

Vrije radicalen in ons lichaam ontstaan o.a. door:

 • Stress
 • Alcohol
 • Roken
 • Te veel UV-straling
 • Ziekten
 • Overmatig sporten
 • Gifstoffen zoals pesticiden

Antioxidanten voorkomen schade aan je cellen en DNA

Wanneer er voldoende antioxidanten aanwezig zijn beschermen ze dus je DNA en je cellen. Je begrijpt ondertussen wel dat dit proces in ons lichaam cruciaal is om gezond te zijn en te blijven. Bij een tekort is je lichaam minder goed in staat om oxidatieve stress te voorkomen of tegen te gaan.

Welke voeding bevat veel antioxidanten?

Antioxidanten komen veelvuldig voor in onze voeding. Een gezond en gevarieerd dieet is daarom ontzettend belangrijk. Veel voeding met felle en diepe kleuren blijken er vaak rijk aan te zijn.

In deze voeding vind je veel antioxidanten:

 • Rood fruit: aardbeien, frambozen, rode en zwarte bessen
 • Brocolli
 • Bieten
 • Boerenkool
 • Tomaten
 • Kruiden: basilicum, chilipoeder, knoflook, gember, kurkuma
 • Noten: walnoten, amandelen, hazelnoten.
 • Pure chocolade

Voedingssupplementen met antioxidanten slikken

Antioxidanten kun je ook tot je nemen door supplementen te slikken wanneer je het gevoel hebt dat je niet gevarieerd genoeg eet. We kennen een aantal vitaminesupplementen allemaal, zoals vitamine C en vitamine E. Er zijn ook minder bekende supplementen met sterke antioxidanten. Denk dan bijvoorbeeld aan; Astaxanthine, Apigenine, Quercetine en S-Acetyl-L-Glutathion of bijvoorbeeld een combinatie in onze Superlijn.

Een gezonde en gevarieerde voeding moet altijd de basis blijven, supplementen kunnen daarbij een goede aanvulling zijn. Houd je daarbij wel altijd aan de aanbevolen dosering.