Geplaatst op

Flavonoïden – Alles wat je moet weten

flavonoïden

Wat zijn Flavonoïden?

Flavonoïden zijn een groep krachtige antioxidanten die voorkomt in groente en fruit. Er bestaan meer dan 5.000 flavonoïden. Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen bestrijden in ons lichaam om zo oxidatieve stress tegen te gaan. Er bestaan meer dan 5.000 soorten flavonoïden. Flavonoïden kenmerken zich als wateroplosbare, organische en stikstofvrije verbindingen. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de rode kleur van sommige vruchten.

Hoe werden flavonoïden ontdekt?

Flavonoïden werden ontdekt door de Hongaarse chemicus Albert Szent-Györgyi, de ontdekker van vitamine C. Hij hielp een patiënt met bloedend tandvlees door hem een vitamine C bereiding uit citroen te geven. Deze behandeling hielp en het bloeden stopte. Hij ging ervan uit dat de vitamine C had geholpen. Dus toen het probleem zich nogmaals voordeed gaf hij de patiënt pure vitamine C, dit bleek niet te werken. Toen kwam hij erachter dat er meer stoffen in citroen aanwezig moesten zijn die de patiënt hielpen. Dit bleken geen vitamines, maar flavonoïden te zijn. In combinatie met vitamine C werken ze erg sterk.

Wat doen flavonoïden?

Flavonoïden zorgen ervoor dat vitamine C beter wordt opgenomen in ons lichaam, ze beschermen het tegen oxidatie en ondersteunen en verlengen daarmee het effect van vitamine C. Momenteel wordt veel onderzoek gedaan naar de werking van flavonoïden, wanneer er klinische onderzoeken zijn afgerond mogen de gezondheidsvoordelen van flavonoïden pas beschreven worden. Mede hierdoor kan bijvoorbeeld ook een instantie als het voedingscentrum geen advies hierover geven. Zij adviseren dus vooral om veel groenten en fruit te eten, en laten die nou net rijk zijn aan antioxidanten en flavonoïden. 

Flavonoïden zijn krachtige antioxidanten en van antioxidanten is bekend dat ze een positieve bijdrage aan onze gezondheid kunnen leveren. Zo dragen antioxidanten bij aan celbescherming, sterke botten en tanden, een sterk immuunsysteem en een normaal psychologisch functioneren.

Doordat we tegenwoordig veel van ons voedsel koken en veel voeding bewerkt is, krijgen we veel minder flavonoïden binnen via onze voeding. Door voeding te koken of in de magnetron te bereiden kan de hoeveelheid flavonoïden tot wel 90% afnemen. 

Soorten en subgroepen

Er zijn momenteel meer dan 5.000 flavonoïden bekend. Zoals je al eerder las zijn flavonoïden onderverdeeld in verschillende groepen. Deze groepen delen eigenschappen met elkaar. In onderstaande tabel vind je een aantal van de bekendste subgroepen:

Flavonoïde subgroep Belangrijkste soorten Belangrijkste bronnen
Flavonolen Quercetine, myricetine en kaempferol Peren, appels, broccoli, uien
Flavanolen Catechine Rode wijn, appels, perzik en chocola
Flavanonen Hesperidine, naringine Citrus vruchten
Flavonen Apigenine, Luteoline, tangeretine Citrus vruchten, kruiden, paprika
Fyto-oestrogeen Resveratrol, isoflavonen Diverse bonen, erwten en noten
Anthocyanen Malvidine, cyanidine, delphinidine Kersen, bessen, rode druiven en rode wijn

Waar zitten de meeste flavonoïden in?

Omdat er zoveel soorten en aantallen zijn, kunnen we niet alle bronnen van flavonoïden hier noemen, maar we noemen hieronder een aantal van de meest bekende bronnen van flavonoïden:

  • Kruiden
  • Fruit
  • Groenten
  • Zaden
  • Noten
  • Peulvruchten
  • Cacao
  • Bessen
  • Thee
  • Wijn

Je kunt in het algemeen stellen dat de meest kleurrijke delen van het voedsel de meeste flavonoïden bevatten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de schil van fruit. Behalve bij citrusvruchten, daar is het witte laagje tussen de schil en het vruchtvlees juist zeer rijk aan flavonoïden.

Hoe krijgen we flavonoïden binnen?

Inmiddels heb je wel een goed beeld van voeding waar flavonoïden in zitten. Ze zitten in erg veel producten, zelfs in bereide producten zoals een kop thee of een reep pure chocola. Ook zijn ze als voedingssupplementen verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan de Super flavonoïden. Dit is een combinatie van de meest belangrijke en krachtige flavonoïden zoals apigenine, myricetine, quercetine, fisetine en luteoline. Deze flavonoïden zijn ook als losse supplementen verkrijgbaar.